Tuesday, April 24, 2018

အီ​ေကြ႔



           တ႐ုတ္​ႏွစ္​သစ္​ကူးမုန႔္​တစ္​မ်ိဳးျဖစ္​တဲ့ "တင္​​ေက့"(ျမန္​မာအ​ေခၚ အီ​ေကြ႔)လုပ္​​ေတာ့မယ္​ဆိုရင္​ ​ေကာက္​ညႇင္​းဆန္​တစ္​ျပည္​ကိုဆန္​ၾကမ္​းႏို႔ဆီတစ္​ဘူး​ထည့္​၊ ​ေရစင္​​ေအာင္​​ေဆးၿပီးတစ္​ည​ေရစိမ္​ထားပါ။
​ထို႔​ေနာက္​ႀကိတ္​ဆံုတြင္​ႀကိတ္​ကာ​အိတ္​ျဖင့္​​မုန္​႔သား​ ​ေရကုန္​လုနီးပါးျဖစ္​​ေအာင္​စစ္​ရပါမည္​။

          ၾကံသကာက်ိဳ ရန္​ အနီ​ေရာင္​ၾကံသကါ ရလ်ွင္​ပို​ေကာင္​းပါသည္​။အဝါ​ေရာင္ၾ​ကံသကာသံုးလ်ွင္ နီ​​ေ​ရာင္ရသည္အထိက်ိဳရန္လိုအပ္ပါသည္။အနီ​ေ​​​​ရာင္မရခင္အသံုးျပုပါက မုန့္သားအ​​ေ​​​​ရာင္မွာျပာနွမ္းနွမ္းျဖစ္တတ္ပါသည္။ၾကံသကာ​​​​​​တစ္​ပိႆ     ာကို​ေရဖလားတစ္​ခြက္​၊ ပါဝါအနည္​းငယ္​၊မုန္​႔မ်က္​ႏွာျပင္​တင္​း​ေစရန္​အတြက္​ လက္​ခ်ား အနည္​းငယ္​၊ဆား အနည္​းငယ္​ ထည့္​ၿပီး ​အမိႈက္​၊သဲတို႔သန္​႔စင္​​ေအာင္​စစ္​၍ ​ေညာင္​​ေစးမက်တက်ျဖစ္​သည္​အထိက်ိဳပါ။

          ​ေကာက္​ညႇင္​းမုန္​႔ညက္​ကို ႏွဲမည့္​ အိုး(သို႔မဟုတ္​)အင္​တံုႀကီးႀကီးထဲသို႔ ​ေခ်ၿပီးထည့္​ကာ ​က်ိဳထား​ေသာ ၾကံသကာရည္​ အနည္​းငယ္​စီထည့္​၍ မုန႔္​ႏွစ္​အခဲမ်ားမျဖစ္​​ေအာင္​ စိတ္​႐ွည္​လက္​႐ွည္​ႏွဲပါ။ထို႔သို႔ ၾကံသကာရည္​ကုန္​သည္​အထိ သံုး​ေလးႀကိမ္​မ်ွခြဲထည့္​ၿပီး မုန္​႔အခဲမက်န္​​ေအာင္​ ႏွဲပါ။ႏွဲသား​ေကာင္​းလ်ွင္​မုန္​႔ပို​ေကာင္​းပါသည္​။​ေနာက္​ဆံုးၾကံသကာရည္​ကုန္​လ်ွင္​ ​ေပါင္​းရန္​အသင့္​အ​ေနအထား မုန္​႔ႏွစ္​ခပ္​ပ်စ္​ပ်စ္​ျဖစ္​လာပါမည္​။

       ​ေပါင္​းမည့္​အိုးကို​ေရ​ေႏြးဆူ​ေအာင္​အရင္​တည္​ထားပါ။​ေပါင္​းမည့္​ခြက္​ကို ဆီဖတ္​ႏွင့္​ဆီသုတ္​ကာ မုန္​႔ႏွစ္ကို ခြက္​သံုးပံုတစ္​ပံုထည့္​ပါ။တစ္​ဝက္​အ​ေနအထားထည့္​လ်ွင္​​ေပါင္​း​ေန႔စဥ္​ မုန္​႔သားပြတက္​လာသျဖင့္​ ခြက္​ျပည္​့လ်ွံထြက္​တတ္​သည္​။
​ေပါင္​းခ်ိန္​ တစ္​နာရီ​ေက်ာ္​​ေက်ာ္​​ၾကာပါသည္​။​ေပါင္​း​ေနစဥ္​ ​ေရ​ေႏြး​ေငြ႔မ်ား အျပင္​မထြက္​​ေစရန္​ ​ေပါင္​း​ေခ်ာင္​ဖတ္​ျဖင့္​လံု​ေအာင္​လုပ္​ပါ။ထင္း​မီးအသံုးျပဳပါက မီးအဆက္​မျပတ္​​ေစရန္​လည္​း ဂ႐ုစိုက္​ရပါမည္​။

        ​ေပါင္​းခ်ိန္​တစ္​နာရီ​ေက်ာ္​လ်ွင္​ ​ေပါင္​းအိုးမွခ်ကာ ႏွမ္​း၊ ​ေျမပဲ​ေလွာ္​ မညက္​တညက္​​ေထာင္​းတို႔ကို မ်က္​ႏွာျပင္​​ေပၚ ႏွ့ံ​ေအာင္​ျဖဴ း​ေပးပါ။​ေပါင္​းခြက္​မွမုန္​႔ခြာလ်ွင္​ ​ပူ​ေနစဥ္​အခ်ိန္​မခြာပါႏွင့္​၊ မုန္​႔ပံုစံပ်က္​၍မလွမပျဖစ္​သြားပါမည္​။လံုးဝ​ေအးသြားသည္​အထိ အ​ေအးခံထားပါ၊ျဖစ္​ႏိုင္​လ်ွင္​ တရက္​​ေလာက္​အ​ေအးခံၿပီးခြာလ်ွင္​ မုန္​႔ပံုစံလွပစြာထြက္​ပါသည္​။

             ​ေက်းဇူးတင္​စြာျဖင့္​....
             

No comments:

Post a Comment