Tuesday, April 24, 2018
အီေကြ႔
တ႐ုတ္ႏွစ္သစ္ကူးမုန႔္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ "တင္ေက့"(ျမန္မာအေခၚ အီေကြ႔)လုပ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ေကာက္ညႇင္းဆန္တစ္ျပည္ကိုဆန္ၾကမ္းႏို႔ဆီတစ္ဘူးထည့္၊ ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီးတစ္ညေရစိမ္ထားပါ။
ထို႔ေနာက္ႀကိတ္ဆံုတြင္ႀကိတ္ကာအိတ္ျဖင့္မုန္႔သား ေရကုန္လုနီးပါးျဖစ္ေအာင္စစ္ရပါမည္။
ၾကံသကာက်ိဳ ရန္ အနီေရာင္ၾကံသကါ ရလ်ွင္ပိုေကာင္းပါသည္။အဝါေရာင္ၾကံသကာသံုးလ်ွင္ နီေရာင္ရသည္အထိက်ိဳရန္လိုအပ္ပါသည္။အနီေရာင္မရခင္အသံုးျပုပါက မုန့္သားအေရာင္မွာျပာနွမ္းနွမ္းျဖစ္တတ္ပါသည္။ၾကံသကာတစ္ပိႆ ာကိုေရဖလားတစ္ခြက္၊ ပါဝါအနည္းငယ္၊မုန္႔မ်က္ႏွာျပင္တင္းေစရန္အတြက္ လက္ခ်ား အနည္းငယ္၊ဆား အနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး အမိႈက္၊သဲတို႔သန္႔စင္ေအာင္စစ္၍ ေညာင္ေစးမက်တက်ျဖစ္သည္အထိက်ိဳပါ။
ေကာက္ညႇင္းမုန္႔ညက္ကို ႏွဲမည့္ အိုး(သို႔မဟုတ္)အင္တံုႀကီးႀကီးထဲသို႔ ေခ်ၿပီးထည့္ကာ က်ိဳထားေသာ ၾကံသကာရည္ အနည္းငယ္စီထည့္၍ မုန႔္ႏွစ္အခဲမ်ားမျဖစ္ေအာင္ စိတ္႐ွည္လက္႐ွည္ႏွဲပါ။ထို႔သို႔ ၾကံသကာရည္ကုန္သည္အထိ သံုးေလးႀကိမ္မ်ွခြဲထည့္ၿပီး မုန္႔အခဲမက်န္ေအာင္ ႏွဲပါ။ႏွဲသားေကာင္းလ်ွင္မုန္႔ပိုေကာင္းပါသည္။ေနာက္ဆံုးၾကံသကာရည္ကုန္လ်ွင္ ေပါင္းရန္အသင့္အေနအထား မုန္႔ႏွစ္ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ျဖစ္လာပါမည္။
ေပါင္းမည့္အိုးကိုေရေႏြးဆူေအာင္အရင္တည္ထားပါ။ေပါင္းမည့္ခြက္ကို ဆီဖတ္ႏွင့္ဆီသုတ္ကာ မုန္႔ႏွစ္ကို ခြက္သံုးပံုတစ္ပံုထည့္ပါ။တစ္ဝက္အေနအထားထည့္လ်ွင္ေပါင္းေန႔စဥ္ မုန္႔သားပြတက္လာသျဖင့္ ခြက္ျပည့္လ်ွံထြက္တတ္သည္။
ေပါင္းခ်ိန္ တစ္နာရီေက်ာ္ေက်ာ္ၾကာပါသည္။ေပါင္းေနစဥ္ ေရေႏြးေငြ႔မ်ား အျပင္မထြက္ေစရန္ ေပါင္းေခ်ာင္ဖတ္ျဖင့္လံုေအာင္လုပ္ပါ။ထင္းမီးအသံုးျပဳပါက မီးအဆက္မျပတ္ေစရန္လည္း ဂ႐ုစိုက္ရပါမည္။
ေပါင္းခ်ိန္တစ္နာရီေက်ာ္လ်ွင္ ေပါင္းအိုးမွခ်ကာ ႏွမ္း၊ ေျမပဲေလွာ္ မညက္တညက္ေထာင္းတို႔ကို မ်က္ႏွာျပင္ေပၚ ႏွ့ံေအာင္ျဖဴ းေပးပါ။ေပါင္းခြက္မွမုန္႔ခြာလ်ွင္ ပူေနစဥ္အခ်ိန္မခြာပါႏွင့္၊ မုန္႔ပံုစံပ်က္၍မလွမပျဖစ္သြားပါမည္။လံုးဝေအးသြားသည္အထိ အေအးခံထားပါ၊ျဖစ္ႏိုင္လ်ွင္ တရက္ေလာက္အေအးခံၿပီးခြာလ်ွင္ မုန္႔ပံုစံလွပစြာထြက္ပါသည္။
ေက်းဇူးတင္စြာျဖင့္....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment