Thursday, April 26, 2018

​​ေအာ္​​ေကြ႔ၾကည္​



      မုန္​လာဥနီ၊ပိန္​းဥ၊​ေရႊဖရံု မိမိႀကိဳက္​ႏွစ္​သက္​ရာျဖင့္​ျပဳလုပ္​ႏိုင္​ပါသည္​။မုန္​လာဥနီ၊ပိန္​းဥတို႔ျဖင့္​ျပဳလုပ္​မည္​ဆိုပါက သ​ေဘာၤျခစ္​ျဖင့္​ ျခစ္​ကာထည့္​ႏိုင္​​ေပမယ့္​​ေရႊဖရံုျဖင့္​ျပဳလုပ္​မည္​ဆိုပါက အ​ေန​ေတာ္​အတံုး​ေလးမ်ားတံုး ၊ႏူး​ေအာင္​​ေပါင္​းၿပီး ​ေၾက​ေအာင္​​ေခ်ကာ ထည့္​၍အသံုးျပဳႏိုင္​ပါသည္​။

      ျပဳလုပ္​ရာတြင္​ ဆန္​မႈန္​႔​ေကာ္​မႈန္​႔အ​ေရာအ​ေႏွာျဖင့္​ျပဳလုပ္​ႏိုင္​သလို၊ ဆန္​ကိုႀကိတ္​၍မုန္​႔ႏွစ္​အရည္​ျဖင့္​လည္​းျပဳလုပ္​ႏိုင္​ပါသည္​။ ဆန္​မႈန္​႔၊​ေကာ္​မႈန္​႔အ​ေရာျဖင့္​ျပဳလုပ္​လ်ွင္​ ​ေရ​ေရာစပ္​မႈပမာဏအနည္​းအမ်ား​ေပၚမူတည္​၍ မုန္​႔သားမာျခင္​း၊မခဲျခင္​းမ်ားျဖစ္​တတ္​သည္​။ယခုျပဳလုပ္​နည္​းမွာ ဆန္​ကိုႀကိတ္​၍ မုန္​႔ႏွစ္​ရည္​ျဖင့္​ျပဳလုပ္​​ေသာနည္​းျဖစ္​ၿပီး မုန္​႔ပ်က္​စီးမႈနည္​းျခင္​း၊ျပဳလုပ္​ရလြယ္​ကူုျခင္​း၊မုန္​႔သားႏူးည့ံ​ေခ်ာမြတ္​ကာစား​ေကာင္​း​ေသာနည္​းျဖစ္​ပါသည္​။

     ​ေပၚဆန္​းဆန္​ႏွစ္​လံုးကို ​ေရစင္​စင္​​ေဆး၍တစ္​ည​ေရစိမ္​ထားပါ။ထို႔​ေနာက္​ႀကိတ္​ဆံုတြင္​ မပ်စ္​မက်ဲအ​ေန​ေတာ္​ရ​ေအာင္​ႀကိတ္​ရပါမည္​။​ေရမ်ား၍က်ဲ​ေနလ်ွင္​ အနည္​ထိုင္​ထားၿပီးအ​ေပၚအရည္​ၾကည္​ကို လိုသ​ေလာက္​ခပ္​ထုတ္​ပစ္​လိုက္​ပါ။မုန္​႔ႏွစ္​ရည္​သံုးပံုတစ္​ပံုကို အိုးထဲထည့္​၊ ​ေဆာ္​ဒါမႈန္​႔အနည္​းငယ္​၊ဆားအနည္​းငယ္​၊လက္​ခ်ားအနည္​းငယ္​ထည့္​ၿပီးပ်စ္​ခဲလာ​ေအာင္​မီး​ေအး​ေအးျဖင့္​က်ိဳပါ။မုန္​႔ႏွစ္​မ်ားခဲလာလ်ွင္​ မီးဖို​ေပၚမွခ်ၿပီး က်န္​မုန္​႔ႏွစ္​ရည္​ထဲသို႔ထည့္​၊ ဆား ၊​ေဆာ္​ဒါအနည္​းငယ္​ထည့္​ၿပီး အခဲမ်ား​ေၾက​သည္​အထိခ​ေလာက္​​ေပးပါ။​ေဖ်ာ္​ရည္​စက္​႐ွိ၍ အသံုးျပဳႏိုင္​ပါက မုန္​႔သား​ေခ်ာမြတ္​ၿပီး ႏူးည့ံ​ေစပါသည္​။

      ၾကက္​သား/ဝက္​သား တစ္​ဆယ့္​ငါးက်ပ္​သားကို ဓားျဖင့္​​ေတာက္​​ေတာက္​စင္​းကာ ဆီအနည္​းငယ္​ျဖင့္​ ခ်က္​ထားပါ။ၾကက္​/ဝက္​အူ​ေခ်ာင္​းကို အ​​ေစာင္​း​ေလးမ်ားပါးပါးလွီး၍​ေၾကာ္​ထားပါ။ၾကက္​သြန္​နီကိုပါးပါးလွီးၿပီး ​ေၾကာ္​ထား။ မုန္​လာဥနီ/ပိန္​းဥတစ္​ဆယ္​သားကို ျခစ္​ျဖင့္​ျခစ္​ထား။အားလံုးအဆင္​သင့္​ျဖစ္​လ်ွင္​ ျခစ္​ထား​ေသာ မုန္​လာဥနီ/ ပိန္​းဥ ၊ၾကက္​သားစဥ္​း​ေကာ၊အသား​ေခ်ာင္​း၊ၾကက္​သြန္​နီ​ေၾကာ္​တို႔ထည့္​။ ​ေရႊဖရံုျဖင့္​ျပဳလုပ္​မည္​ဆိုပါက ​ေခ်ထား​ေသာ​ေရႊဖရံုသီးထည့္​ကာ သမ​ေအာင္​​ေမႊ​ေပးပါ။

     ​ေပါင္​းအိုးကို ​ေရဆူ​ေအာင္​တည္​ထားၿပီး ​ေပါင္​းမည္​့ခြက္​အားဆီသုတ္​၊မုန္႔အႏွစ္​ရည္​သံုးပံုတစ္​ပံုထည့္​ၿပီး ​ေပါင္​းပါ။​ေပါင္​းခ်ိန္​မွာတစ္​နာရီခြဲခန္​႔ၾကာျမင့္​ပါသည္​။​ေပါင္​း​ေနစဥ္​ ​ေရ​ေႏြး​ေငြ႔လံု​ေအာင္​ ႏွင့္​ မီးအဆက္​မျပတ္​​ေစရန္​ဂ႐ုျပဳပါ။​ေပါင္​းခ်ိန္​ျပည္​့လ်ွင္​ တုတ္​​ေခ်ာင္​း​ေလးျဖင့္​ ထိုးၾကည့္​၍ မုန္​႔သားကပ္​ပါမလာလ်ွင္​က်က္​ပါၿပီ။ ​ေပါင္​းခြက္​ထဲမွာတင္​အ​ေအးခံထားၿပီး ပံုစံမပ်က္​ထုတ္​ယူကာ ႏွစ္​သက္​ရာ အခ်ဥ္​ရည္​ျဖင့္​ တြဲဖက္​သံုး​ေဆာင္​ႏိုင္​ပါၿပီ။ ​ေၾကာ္​၍စားလိုလ်ွင္​ လက္​တစ္​လံုးအရြယ္​ အ​ေခ်ာင္​း႐ွည္​​ေလးမ်ားလွီးကာ ၾကက္​ဥခ​ေလာက္​ရည္​တြင္​ႏွစ္​၍ မုန္​႔သားနီ​ေရာင္​သန္​းလာသည္​အထိ​ေၾကာ္​ၿပီး သံုး​ေဆာင္​ႏိုင္​ပါၿပီ။

No comments:

Post a Comment