Thursday, April 26, 2018
ေအာ္ေကြ႔ၾကည္
မုန္လာဥနီ၊ပိန္းဥ၊ေရႊဖရံု မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာျဖင့္ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါသည္။မုန္လာဥနီ၊ပိန္းဥတို႔ျဖင့္ျပဳလုပ္မည္ဆိုပါက သေဘာၤျခစ္ျဖင့္ ျခစ္ကာထည့္ႏိုင္ေပမယ့္ေရႊဖရံုျဖင့္ျပဳလုပ္မည္ဆိုပါက အေနေတာ္အတံုးေလးမ်ားတံုး ၊ႏူးေအာင္ေပါင္းၿပီး ေၾကေအာင္ေခ်ကာ ထည့္၍အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။
ျပဳလုပ္ရာတြင္ ဆန္မႈန္႔ေကာ္မႈန္႔အေရာအေႏွာျဖင့္ျပဳလုပ္ႏိုင္သလို၊ ဆန္ကိုႀကိတ္၍မုန္႔ႏွစ္အရည္ျဖင့္လည္းျပဳလုပ္ႏိုင္ပါသည္။ ဆန္မႈန္႔၊ေကာ္မႈန္႔အေရာျဖင့္ျပဳလုပ္လ်ွင္ ေရေရာစပ္မႈပမာဏအနည္းအမ်ားေပၚမူတည္၍ မုန္႔သားမာျခင္း၊မခဲျခင္းမ်ားျဖစ္တတ္သည္။ယခုျပဳလုပ္နည္းမွာ ဆန္ကိုႀကိတ္၍ မုန္႔ႏွစ္ရည္ျဖင့္ျပဳလုပ္ေသာနည္းျဖစ္ၿပီး မုန္႔ပ်က္စီးမႈနည္းျခင္း၊ျပဳလုပ္ရလြယ္ကူုျခင္း၊မုန္႔သားႏူးည့ံေခ်ာမြတ္ကာစားေကာင္းေသာနည္းျဖစ္ပါသည္။
ေပၚဆန္းဆန္ႏွစ္လံုးကို ေရစင္စင္ေဆး၍တစ္ညေရစိမ္ထားပါ။ထို႔ေနာက္ႀကိတ္ဆံုတြင္ မပ်စ္မက်ဲအေနေတာ္ရေအာင္ႀကိတ္ရပါမည္။ေရမ်ား၍က်ဲေနလ်ွင္ အနည္ထိုင္ထားၿပီးအေပၚအရည္ၾကည္ကို လိုသေလာက္ခပ္ထုတ္ပစ္လိုက္ပါ။မုန္႔ႏွစ္ရည္သံုးပံုတစ္ပံုကို အိုးထဲထည့္၊ ေဆာ္ဒါမႈန္႔အနည္းငယ္၊ဆားအနည္းငယ္၊လက္ခ်ားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးပ်စ္ခဲလာေအာင္မီးေအးေအးျဖင့္က်ိဳပါ။မုန္႔ႏွစ္မ်ားခဲလာလ်ွင္ မီးဖိုေပၚမွခ်ၿပီး က်န္မုန္႔ႏွစ္ရည္ထဲသို႔ထည့္၊ ဆား ၊ေဆာ္ဒါအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး အခဲမ်ားေၾကသည္အထိခေလာက္ေပးပါ။ေဖ်ာ္ရည္စက္႐ွိ၍ အသံုးျပဳႏိုင္ပါက မုန္႔သားေခ်ာမြတ္ၿပီး ႏူးည့ံေစပါသည္။
ၾကက္သား/ဝက္သား တစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သားကို ဓားျဖင့္ေတာက္ေတာက္စင္းကာ ဆီအနည္းငယ္ျဖင့္ ခ်က္ထားပါ။ၾကက္/ဝက္အူေခ်ာင္းကို အေစာင္းေလးမ်ားပါးပါးလွီး၍ေၾကာ္ထားပါ။ၾကက္သြန္နီကိုပါးပါးလွီးၿပီး ေၾကာ္ထား။ မုန္လာဥနီ/ပိန္းဥတစ္ဆယ္သားကို ျခစ္ျဖင့္ျခစ္ထား။အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္လ်ွင္ ျခစ္ထားေသာ မုန္လာဥနီ/ ပိန္းဥ ၊ၾကက္သားစဥ္းေကာ၊အသားေခ်ာင္း၊ၾကက္သြန္နီေၾကာ္တို႔ထည့္။ ေရႊဖရံုျဖင့္ျပဳလုပ္မည္ဆိုပါက ေခ်ထားေသာေရႊဖရံုသီးထည့္ကာ သမေအာင္ေမႊေပးပါ။
ေပါင္းအိုးကို ေရဆူေအာင္တည္ထားၿပီး ေပါင္းမည့္ခြက္အားဆီသုတ္၊မုန္႔အႏွစ္ရည္သံုးပံုတစ္ပံုထည့္ၿပီး ေပါင္းပါ။ေပါင္းခ်ိန္မွာတစ္နာရီခြဲခန္႔ၾကာျမင့္ပါသည္။ေပါင္းေနစဥ္ ေရေႏြးေငြ႔လံုေအာင္ ႏွင့္ မီးအဆက္မျပတ္ေစရန္ဂ႐ုျပဳပါ။ေပါင္းခ်ိန္ျပည့္လ်ွင္ တုတ္ေခ်ာင္းေလးျဖင့္ ထိုးၾကည့္၍ မုန္႔သားကပ္ပါမလာလ်ွင္က်က္ပါၿပီ။ ေပါင္းခြက္ထဲမွာတင္အေအးခံထားၿပီး ပံုစံမပ်က္ထုတ္ယူကာ ႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္ရည္ျဖင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။ ေၾကာ္၍စားလိုလ်ွင္ လက္တစ္လံုးအရြယ္ အေခ်ာင္း႐ွည္ေလးမ်ားလွီးကာ ၾကက္ဥခေလာက္ရည္တြင္ႏွစ္၍ မုန္႔သားနီေရာင္သန္းလာသည္အထိေၾကာ္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment